Το νέο σχέδιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Το νέο σχέδιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Παράταση έως το τέλος Ιουνίου του 2020 του ισχύοντος νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων έχει ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τη μόνιμη λύση νομιμοποίησης αυθαιρεσιών μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με προσαυξημένα πρόστιμα, η οποία ωστόσο δε θα ισχύσει για τα κτίσματα με μεγάλες αυθαιρεσίες, και για τα εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα, τα λεγόμενα αυθαίρετα της κατηγορίας 5.

Για τα συγκεκριμένα κτίσματα οι προσεχείς μήνες θα είναι και οι τελευταίοι για την τακτοποίησή τους, καθώς ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Σε περίπτωση που δεν δηλωθούν έως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, το λόγο θα εχουν οι μπουλντόζες καθώς δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση.

Παράλληλα θα εισαχθεί και διάταξη, η οποία εκτός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα προβλέπει και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ιδιοκτησίας ώστε στις περιπτώσεις διηρημένων ιδιοκτησιών να μπορεί κάποιος να τακτοποιεί ακόμα και ένα διαμέρισμα με αυθαιρεσία μέσα σε μία πολυκατοικία, η οποία δεν έχει αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα στο σύνολό της.

Αναλυτικά οι βασικοί άξονες της νέας νομοθετικής ρύθμισης, την οποία θα παρουσιάσει άμεσα το υπουργείο είναι:

  • Παράταση του ισχύοντος νόμου για τη δήλωση αυθαιρέτων έως τις 30 Ιουνίου 2020. Ειδικές εκπτώσεις δε θα ισχύσουν προκειμένου να υπάρχει ίση αντιμετώπιση με όσους έχουν υποβάλει ήδη δηλώσεις. Αυτό που εξετάζεται όμως είναι η μείωση του προστίμου στις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής του. Η συγκεκριμένη παράταση στο νόμο έως τον προσεχή Ιούνιο θα είναι και η τελευταία, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης αλλά και η μοναδική πλέον ευκαιρία νομιμοποίησης των κτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, δηλαδή υπερβάσεις που ξεπερνούν το 40% στα πολεοδιμικά μεγέθη (κατηγορία 5). Από τον προσεχή Ιούλιο και μετά δε θα υπάρχει καμία δυνατότητα τακτοποίησης των συγκεκριμένων αυθαιρέτων.
  • Διατήρηση της «κόκκινης γραμμής» του Ιουλίου 2011, σύμφωνα με την οποία κανένα αυθαίρετο που έχει ανεγερθεί μετά τις 28 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς δεν έχει πιθανότητα νομιμοποίησης, όπως ακριβώς ίσχυε και με τους προηγούμενους νόμους.
  • Σύνδεση της τακτοποίησης αυθαιρέτων με την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας.
  • Κλιμακωτή προσαύξηση του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτων που θα δηλωθούν μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας μετά τη λήξη της παράτασης, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2020 και μετά. Το ποσό που θα καταβάλλεται στο Δημόσιο θα είναι προσαυξημένο κατά 20% την πρώτη χρονιά, ενώ για κάθε έτος καθυστέρησης θα προστίθεται πρόσθετη πρσαύξηση κατά 5%.